Toko, wat is dat nou precies?

Nederland heeft een lange koloniale geschiedenis met Indonesië. Dat die honderden jaren van verbinding met de Oost heeft veel beïnvloeding van gebruiken en taal aan beide kanten geleverd. Zo hebben we in Nederland een fix aantal woorden uit het Maleis opgenomen. We spreken van amok maken bijvoorbeeld. Of branie hebben en soebatten. Anderzijds zijn er ook veel Nederlandse woorden in het Indonesisch opgenomen. Knalpot, vakantie (vakantie), versnelling (versnelling) en polisi. In de keuken zijn er nog veel meer begrippen, ingrediënten en maaltijden die uit de Oost komen. Kroepoek, nasi, saté, gado-gado enzovoort. Het Indonesische gerecht is zo ingeburgerd dat het in veel Nederlandse gezinnen regelmatig op tafel staat. Wie eet niet regelmatig nasi goreng of Babi Pangang? Alle Nederlandse mariniers, waar hun schip ook is ter wereld, eten op dinsdag nasi goreng bijvoorbeeld.

Toko takeaway

Toko winkel

Ook het woord Toko(winkel) is een begrip in Nederland. In Indonesië betekent het woord simpelweg ‘winkel’, van wat dan ook. Ook in Nederland sluipt die algemene betekenis langzaamaan in het taalgebruik. Zo hoor je soms zeggen over de toko draaiende houden (een bedrijf gaande houden). En staat er –bij wijze van grap- op de ingang van het politiebureau van de Kruiskade in Rotterdam, waar vooral Aziatische winkels te vinden zijn, het bordje ‘Politie-toko’. Maar voor velen in Nederland is de Toko vooral een winkel met Aziatische ingrediënten en specialiteiten. Wanneer we ingrediënten nodig hebben voor een oosters gerecht gaan we naar de Toko winkel, of eigenlijk Toko (Toko winkel is dubbelop). Daar vinden we alles wat we nodig hebben voor het maken van heerlijke oosterse gerechten. Of het nu gaat om een lekker pittige sambal, kroepoek en allerlei soorten kruiden, ze hebben het in de toko.

Waar de toko vroeger vooral en vaak uitsluitend Indonesische ingrediënten en producten verkocht, is het aanbod nu breder en vinden we ook producten uit India, Thailand, Vietnam, China, Suriname en Maleisië in deze winkels. Dahl-brood en alles wat je nodig hebt voor het maken van een curry of dumplings. je kunt het er vinden. Tegenwoordig is het aanbod ook uitgebreid met versproducten waaronder groenten als kouseband, paksoi en versproducten als tempeh en tofu. Sommige toko’s leveren ook kant-en-klare maaltijden. Gado-gado, nasi goreng, sambal goreng boontjes, een stokje kipsaté en het lekkere gestoomde broodje bapao. Ook spekkoek is een ingeburgerde lekkernij. Voor wie een Indonesische maaltijd wil eten met een authentieke smaak kan dus goed bij een toko terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *